Ahoj, zajímalo by mě, kdo jste se teď odkud vrátil a jak se vám tam líbilo. Ať už to byl třeba pobyt v Chorvatsku, Římě nebo na Slovensku... Kolik tam bylo lidi, jak cestování v této zvláštní době šlo a s čím jste se potkali? Nebo naopak co vás nadchlo a překvapilo? Diky za jakékoliv zkusenosti. :-)  .

Kdo se teď odkud vrátil a jake to bylo?

Založil ve fóru Cestopisy

Mıchal napsal(a):

Poznamenám, že na pasovce jsem byl sám a jediné místo, kde se tu nosí roušky, a to ještě na mikira, je letiště v Jerevanu. K tomu je na něm celkem vedro.

Před letem do Tbilisi kontrola dokumentů - pas, očkování, gruzínský formulář. Na pasovce razítko do pasu a na letenku. Na security netřeba vyndavat tekutiny, ale buzerují u plastového pásku. Aspoň že nezouvají.

Do Vídně to ale letí až za 5 hodin - co tak brzy tady?

Checht, s tím vedrem na jerevanském letišti jste mi připomněl náš poněkud hektický odlet, kdy jsme měli ráno po propuštění z basy pár hodin na dopravu na letiště a odbavení na let Aeroflotu do Moskvy. 

Když jsme to všechno tak tak zvládli, tak na úplně prázdném letišti nechali stát plné tůčko asi dvě hodiny bez klimošky, odkapávali z nás snad všechny tělesné tekutiny. 

0 Citovat

Praha - Catanie

Do aplikace nahrán QR kód, s prirucakem ke gatu. V Itálii žádná kontrola,  formulář nikdo nechtěl. Roušky uvnitř a jinak život celkem normální. Při zpáteční cestě opět nahrání QR kód a rovnou ke gatu a nikdo nic nechtěl. V Praze chtěli vidět jen vyplněný formulář, ale nikdo nekontroloval správnost informací. 

0 Citovat

Vídeň - Malta - Vídeň (Wizzair)

29.9.-6.10.2021

Na letišti ve Vídni jsme byli poslání z přepážky Check in bez kontroly jakýchkoliv dokumentů rovnou ke gatu. Na gate jen kontrola letenek...

Při příletu na Maltu nás čekala důkladná kontrola PLF a Covid Passu (včetně dítěte 3 roky..) .

Před námi šel Slovák pouze s PCR testem a byl rovnou ochrankou odveden a byla mu nařízena 14.denní karanténa.

Při cestě zpět kontrola jen boarding passu a ve Vídni jen slovo transit ..

Přikládám i sestříhané video, jak to vypadá na Maltě začátkem října.

https://www.youtube.com/watch?v=...&t=41s

 

 

0 Citovat

Ahoj, 

prosím, jak je to v případě, že jako občan ČR odlétám ze zahraničí a přilétám do zahraničí? Vztahují se na mě (covid) podmínky ČR s tím, že tranzituji, nebo země, kde přiletím / odletím? 
Pro příklad Vídeň - Billund. Mám se řídit podmínkami, které má Dánsko pro ČR nebo Rakousko? To samé pro návrat. Řešit podmínky Česka nebo Rakouska? 

Děkuji!

0 Citovat

vlak ČB - Linec - Videň tradičně bez problémů

Lauda : Vídeň - Paphos (Kypr) - online odbavení normálně šlo ve Vídni nikdo nic nekontroloval  ,jen při nástupu tam v půlce přiběhl jeden aktivista a chtěl vidět ty kyperský flightpassy v Paphosu po vystoupení letmá kontrola flightpassů a covidpasů.V letadle jsem si dal snídani a z rouškou pod bradou jsem za nezájmu posádky vydržel až do přistání.

Na hotelu u vstupu sekuriťák s rouškou pod bradou prý "covidpass kontrol" jinak personál roušky nosí ,ale hodně pod nosem či pod bradou - hosté jak kdo a kdo jí nemá ,tak ho personál nebuzeruje. V hotelu vše funguje normálně ,žádné omezení. 

Úvodní dojem co se covid buzerace týče rozhodně výrazně lepší než nedávno na Tenerife a Portugalsko.

0 Citovat

Vídeň - Malta - Vídeň 13.10.-15.10. tam s Laudou a zpět s Buzz. Podobně jako viz výše Radim ve Vídni jen kontrola BP, ani občanku nechtěli, na místě po příletu důkladná kontrola QR kódu vstupního formuláře a očkování v Tečce. Při cestě zpět ale všechny i ty s BP v mobilu a bez zavazadel hnali na přepážky check in, kde kontrola bezinfekčnosti a obdržení papírku, na základě kterého teprve pouštěli dovnitř a odebírali ho na gatu. Dost zdržení, byl tam ale jeden zaměstnanec, který vyhledával v řadách lidi, co evidentně cestovali bez zavazadel a zrychleně zkontroloval očkování a vystavil ten papírek. 

Jinak zrovna 14.10. na Maltě déšť, vítr a fakt psí počasí nevhodné na koupání, takže v Evropě bych už doporučil teď jedinou sázku na jistotu - Alicante a Malagu, odkud jsem se teď vrátil, se stabilním polojasnem a 25st, i moře teplé, jen lehce rozbouřené.

0 Citovat

Z Brna. Sklamaný. Pikador je z Budejovic.

0 Citovat

@Miguelas: Buď rád, že jsi nebyl v Řecku, kde předchozí týden dost propršel - místy se záplavami a čtvrtek byl asi nejhorší: https://www.dw.com/en/flooding-b...a-59514192

Sázka na jistotu není ani jih Španělska, když v Andalusii měli záplavy před 3,5 týdny: https://floodlist.com/europe/spa...ember-2021

V Alicante a okolí to bylo už před 2 lety: https://www.euronews.com/2019/09...and-murcia

0 Citovat

Libore, ano, ale konkrétně teď Malaga od 8.10.-13.10. pěkné stabilní počasí, hotely s bazénem od 25e single, věřím, že se tam bude dát bez problémů koupat tak do poloviny listopadu, můj rekord z minulého roku 3.11. Alicante a Benidorm úplně narvany, spíše důchodci, letos teď Malaga a okolní letoviska taky plná, mix důchodců a místních s zidlickama a mladochu. Ale Řecko na koupání teď bych už nejel, asi ani tu Maltu. Proto jsem psal, že z kontinentální Evropy jen Španělsko a samozřejmě celoročně Kanáry.

0 Citovat

Nie je stávka na istotu v tomto období východné stredomorie? Kréta/Cyprus? Aj teplota mora vyššia.

0 Citovat

Na Kypru západní část aktuálně velmi příjemně přes den okolo 25 st v noci to neklesá pod 18 st.

Moře pociťově tak 22-23 st.

0 Citovat

tonic napsal(a):

Nie je stávka na istotu v tomto období východné stredomorie? Kréta/Cyprus? Aj teplota mora vyššia.

Předchozí víc než týden silně pršelo (ne každý den, ale více dní) po celém Řecku včetně Kréty. Loni začátkem listopadu tam byly záplavy, takže sázka na jistotu to být nemůže, i když pravděpodobnost špatného počasí není vysoká: https://floodlist.com/europe/gre...ember-2020

0 Citovat

no lebo ved teraz bolo viacero okolo ludi na Cypre a uplny luxus a par rokov dozadu som bol takto na Krete a tiez jedna radost

0 Citovat

My teď byli na Malte týden a zhruba polovina z toho týdne přeháňky ci dest. Na slunku bylo horko. Okoupat v moři se dalo, na pláž taky fajn, na výlety super, v tech letních ctyricitkach by se mi to absolvovat nechtělo. Takže za mě dobrý. Jel jsem tam trochu s rizikem, ze pocasi v rijnu uz nebude stotoprocentní záruka.. 

Jinak jak rikali kolegové, Malta je jen pro zvané, bez ockovani dvoutýdenní karantena, masky v mhd a vnitrnich prostorách, při letu tam dukladna kontrola dokumentu v Praze i na Malte, při letu zpet nikde nic.

0 Citovat

Malta boarding do letadla - všude po Maltě strikní dodržovaní covid opatření (respirátory, někdy měření teploty a nutná dezinfecke na památkách, vyplňování kontaktních formulářů asi na 5 památkách, atd.) a pak závěrečná kontrola boarding passu probíhá tak, že jedna paní bere všem mobil z ruky a skenuje je, místo toho, abychom si to oskenovali sami. A šáhne takhle na desítky mobilů. Už i mě tohle začíná srát.

0 Citovat

Vídeň - Malta - Vídeň (Wizzair) 13.-17.10.2021

Tam: při odbavení v aplikaci byl vygenerovaný BP. Cesta tedy rovnou ke gate, kde chtěli vidět BP a covid pas.
Po příletu na Maltu kontrola PLF, covid pasu a cestovního dokladu.
Zpět: při odbavení v aplikaci byl vygenerovaný BP. Přesto nás poslali na přepážku, kde kontrolovali cestovní doklad a BP. Pak nám dali papírek, který se odevzdával na gate. Skenování BP na gate tu přesně vystihl Jarda_10: ...jedna paní bere všem mobil z ruky a skenuje je, místo toho, abychom si to oskenovali sami. A šáhne takhle na desítky mobilů...
Ve Vídni stačilo slovo tranzit.

V žádné restauraci ani na žádné památce po nás nechtěli kontaktní informace. Roušky v autobusech nosí všichni, v obchodech skoro všichni, venku tak 1 ze 100.

Při odbavování v aplikaci pro let zpátky mi v posledním kroku vygenerovala aplikace místo BP  jen hlášení, že jsem robot... Nenabízelo to možnost ověření že nejsem robot, dostal jsem jen radu, ať to zkusím přes jiné připojení, na jiném zařízení, na webu, ... Ale stačilo se vrátit o krok zpět a znovu pokračovat a pak už jsem robot nebyl.

 

 

0 Citovat

Jarda_10 i Divan souhlas. Rozdávání papírků až na check in a potom u gate opravdu brali mobil z ruky. Asi z důvodu časové úspory, mají na to lepší grif a asi na druhou stranu, pokud tam pouštějí jen plně naočkované a riziko přenosu je jednoznačně vzduchem a ne dotekem...jak bylo prokázáno pokusem na pečivu.. za sebe s tim nemám problém, spíše mi přijde úsměvné, že si pár jedinců zrovna tam po každém klientovi desinfikovalo zrovna ruce.

No a co týká Wizzair, je to otravné, pokaždé když hledám více než dvě věci přes jejich aplikaci tak mě vyhodnotí jako robota a raději pokračuju i přes mobil na jejich www. V apce FR mohu hledat dlouhé hodiny a vše v pohodě.

0 Citovat

@Miguelas - on zdaleka neexistuje jen covid. Když přijde na věc, je i spousta dalších nemocí. Ne že bych se bál, ale z principu nevím, proč by si někdo cizí měl brát můj mobil do rukou, pokud to jde udělat jinak.

Mě vyhodnotil Wizz nejednou i na webu jako robota. Což mi až tak nevadilo, ale zrovna při odbavování to byl opruz,

0 Citovat

Opakovaně Bavorsko (Erlangen, Norimberk). Autem na pohod, ale na místě... Centrum Norimberku absolutně natřískané přes den i v noci, stovky opilých studentů, před katedrálou sv Vavřince proticovid protest, food festival věnovaný bismarkům a jiným rybím houskám, na hlavní tribuně Zepelínova pole hajlovaly ruské turistky... No, bylo tam veselo.

To, že chtějí všude vidět očkovací certifikát nebo test nebo potvrzení o prodělání (tzv. 3G) jsem věděl. Ale teď po mě opakovaně chtěli i ID, abych potvrdil, že dané potvrzení je opravdu moje, jsem tento víkend zažil poprvé. Jinak striktně hlídané počty osob při vstupu do muzeí a památek, takže fronty a skoro všude se vyplňovaly formuláře nebo jsem se musel logovat přes luca appku. S ohledem na ulice, kudy se kvůli davům nedalo projít, a kde nikdo roušky neměl, mi to přišlo poněkud absurdní. Na semináři na FAU balené jídlo a to tak, že měli zabalená i jabka a banány. Ode zdi ke zdi.

0 Citovat

@divan: Koukám, že jsme byli ve stejném termínu :D My vyplňovali kontaktní informace myslím na Hagar Qim, Fort Rinella, Fort St. Angelo, Wignacourt muzeu v Rabatu a ještě někde... Jinak roušky mi přišlo nosí dost i venku, třeba dneska na trhu v Marsaxlokku skoro všichni kromě nás. Při vstupu do dvou kostelů jsem byl zase upozorněn, ať se vrátím a vydezinfikuji si ruce. Na to, že mají 81% proočkovanost a turista může být jen naočkovaný, tak mi přišlo, že to hrotí dost.

@Miguelas: Mně jde o tu ironii, že dodržuju opatření, respirátory, formuláře, atd a pak tohle. Na covid už kašlu, jsem očkovaný a ať si dělá kdo chce, co chce. Ale je dokázáno, že mobil je největší semeniště bakterií a takhle bába sáhne na X mobilů za sebou. To samé na checkinu při kontrole boarding passu.

0 Citovat

Tak koukam z cestovanim na Maltu problem asi by stalo za to je prestat podporovat a nejezdit tam stejne jako prestat litat s temi co pusti do letadla jen naockovane

Mobil jsem si poridil novy hlavne kvuli testum ale ze by me nekdo kontroloval a chel ho vzit do ruky se mi jeste nestalo navic si vetsinu dokumentu vytisknu

Jinak vcera na otocku vlakem z Prahy Ostrava celou cestu tam i zpet bez rousky Respirator nenosim vubec minule ho chteli pri vstupu na letisti u kontroly tak to zase vyzkousim bez nej  Za test bohuzel vyhodim opet 50 euro ale bez nej si to proste netroufam i kdyz uz nikde minule kontrola zadna nebyla

Pocasi v listopdu samozrejme hlavne Kanary ,ale kdysi jsem byl v prosinci na Mallorce a dalo se , stejne jako jednou na Kypru ,asi by sla i Madeira

Spanelsko me zatim odrazuje s tou hysterii rousek a jak ctu o te buzeraci v Nemecku tak tam bych nejel ani zadarmo

0 Citovat

Závidím Němcum...

0 Citovat

@JardaM: možná jsme letěli stejnými lety :-). Možná venku nosilo roušky víc než 1 % lidí, ale nijak výrazně. Snad 3-5 %? Nevím, nepočítal jsem je, přišlo mi to tak "pocitově".
Registraci ani dezinfekci rukou po nás nechtěli nikde. V Saint-John's Cathedral Museum, ve spodní části Upper Barakka Gardens (té s děly, platí se tam vstupné), v žádném z kostelů, restaurací, ...

Let zpátky měl bonus v podobě náhodně přiřazeného sedadla u okna vlevo. Místo u okna pro mě sice není zrovna terno, ale když jsme letěli kolem ostrova Vulcano, byla super viditelnost a měl jsem tamní sopku jako na dlani.

@mikir: každého volba do které destinace/s kterým dopravcem poletí a kterou/kterého bude naopak bojkotovat ať už z jakýchkoliv důvodů.

0 Citovat

Ahoj,

chtěl bych se zeptat, zda má Ryanair vlastní covid podmínky nebo je třeba řešit pouze podmínky finální destinace? O jejich vlastních jsem nic nenašel, ale budu rád za každou vaší.

Díky za odpověď.

0 Citovat

tonic napsal(a):

vhodna nevesta pre brumbruma :))

 

💛🙏😁

0